W3C

SMIL 3.0 synkronoidun multimedian standardiksi

W3C integroi teollisuuden ja käyttäjien kokemukset

Yhteystiedot Amerikka, Australia --
Ian Jacobs, <ij@w3.org>, +1.718.260.9447
Yhteystiedot Eurooppa, Afrikka ja Lähi-Itä --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33 6 76 86 33 41
Yhteystiedot, Aasia --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

(Tiedote on saatavilla myös englanniksi. Saatavilla on myös julkilausumia (ks. testimonials). Ks. myös lehdistötiedotteita eri kielillä.)


http://www.w3.org/ -- 1 joulukuuta 2008 -- W3C julkaisi tänään uuden standardin joka helpottaa vuorovaikutteisten multimediaesitysten tekemistä. Synchronized Multimedia Integration Language (SMIL) 3.0 mahdollistaa videon, audion, kuvien, tekstin ja hypertekstilinkkien yhdistelyn vuorovaikutteisissa esityksissä, yksityiskohtaisen taiton ja ajoituksen määrittelyn kera.

"SMIL 3.0:n tärkeys piilee siinä että se sisältää joukon käyttäjien pyytämiä ominaisuuksia jotka tarjoavat uusia jännittäviä ominaisuuksia. Kaikki deklaratiivisen (so. ilman skriptejä määritellyn) lähestymistavan hyödyt on kuitenkin säilytetty multimediaesitysten rakentamisessa", sanoo Dick Bulterman, spesifikaation julkaisseen Synchronized Multimedia Working Group -työryhmän puheenjohtaja.

SMIL-teknologian uudet piirteet (äännetään kuten englanninkielinen sana hymy; "smile") vastaavat suoraan käyttäjien ja teollisuuden tarpeisiin. Standardi mahdollistaa esimerkiksi täyden liikkeen ajastetut otsikkotekstit ja muut tekstikentät joita voidaan sijoitella suoraan esitykseen (ns. smilText). SMIL:n media pan-zoom -kontrolli sallii ihmisten luoda "Ken Burns"-tyyppisiä animaatioita (jossa esim. still-kuvaa "elävöitetään" zoomaamalla ja liikuttamalla sitä hieman, suom.huom.) helposti valokuvista ja visuaalisesta sisällöstä. SMIL 3.0 tarjoaa myös mahdollisuuden upottaa ajastettua metadataa esityksiin. Tämä tekee SMIListä hyödyllisen kuvailukielen muuttuvien sovellusten mukana kehittyvien Semanttisen Webin resurssien toteuttamiseen.

Uudet piirteet antavat loppukäyttäjille mahdollisuuden tehostaa video- ja kuvasivustoja otsikkoteksteillä, tekstityksellä ja muilla annotaatioilla, jopa siinä tapauksessa että videot tai kuvat ovat muiden tuottamia. SMIL tarjoaa standardin ja joustavan tavan liittää mediaan linkkejä, otsikoita, metadataa ja muuta ajastuksella koordinoitavaa informaatiota.

SMIL 3.0 integroituu myös joukkoon teknologian aikaisemmin version varaan rakennettuja teollisuuden laajennuksia. "Integroimalla mm. RealNetworksin kehittämiä laajennuksia", sanoo Eric Hyche (Principal Engineer, RealNetworks), "SMIL 3.0 tulee nopeasti saavuttamaan laajemman hyväksynnän ja multimedian yhteensopivuuden Webissä".

Kehittäjät ja loppukäyttäjät ovat tervetulleita hyödyntämään SMIL 3.0:n yhteydessä julkaisuja aineistoja (ks. collection of tools, demonstrators, and book).

SMIL 3.0 erinomainen XML-sovelluksiin, Mobiiliin Webiin

SMIL 3.0 on suunniteltu siten että multimediasovelluksia voidaan toteuttaa kasvavaan joukkoon alustoja jotka tukevat Web-standardeja. Käyttäjät voivat esimerkiksi turvallisesti lisätä multimediaesityksiä muihin XML-sovelluksiin, mukaan lukien HTML ja SVG. SMIL 3.0 helpottaa myös multimediasovellusten kehittämistä mobiilialustoille. "SMIL Tiny" on minimaalinen SMIL 3.0 -profiili joka sopii täydellisesti sulautettujen järjestelmien ja kevyiden sovellusten, kuten multimedian soittolistojen, toteuttamiseen.

Luiz Fernando Gomes Soaresin mukaan, joka koordinoi Ginga/NCL -referenssitoteutuksen implementointia Brasilian DTV-standardia varten, "SMIL Tinyn yksinkertainen deklaratiivinen rakenne tekee siitä kiinnostavan kandidaatin vuorovaikutteisuuden lisäämiseksi tulevaisuuden set-top boxeihin. Tämä voisi stimuloida uusia loppukäyttäjien vuorovaikutustapoja mediasisällön kanssa turvallisella ja lokalisoidulla tavalla."

SMIL 3.0 integroi ominaisuuksia saavutettavuutta varten

SMIL 3.0 hyödyttää vammaiskäyttäjiä integroimalla DAISY Consortiumin pyytämiä ominaisuuksia. Daisy Consortium käyttää SMILiä Talking Books -tuotteidensa toteutuksessa. Kyse on avoimesta formaatista joka on suunniteltu täyttämään sokeiden ja näkörajoitteisten Web-käyttäjien tarpeet.

"SMIL 3.0 sisältää useita uusia saavutettavuusominaisuuksia ja ensimmäistä kertaa täysin kattava kieliprofiili on määritelty DAISY-kirjoille", sanoo Dr. George Kerscher (Secretary-General, Daisy Consortium). "Kun konsortio etenee DAISY-standardin päivitysten kanssa, tulemme rakentamaan SMIL 3.0:n varaan ja laajentamaan DAISY-standardin toiminnallisuutta tukemaan kaikille saavutettavien, rikkaiden mediajulkaisujen tuottamista ja käyttöä."

Julkaisuun liittyvät Synchronized Multimedia Working Group -työryhmän osallistujat ovat: Access Technologies (worldwide), CWI - Centrum Wiskunde & Informatica (Netherlands), the Daisy Consortium (Worldwide), Teknillinen korkeakoulu (Suomi), the International Webmasters Association/HTML Writers Guild (Italy), Loria/INRIA Lorraine (France), the National Center for Research on Disabilities (Japan), Nokia (worldwide), the Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro (Brazil), RealNetworks (USA) ja La Universidad de Oviedo (Spain).

Tietoja World Wide Web Consortiumista (W3C)

World Wide Web Consortium (W3C) on kansainvälinen konsortio jossa jäsenorganisaatiot, kiinteä henkilöstä ja W3C-yhteisö työskentelevät yhdessä kehittäen Web-standardeja. W3C toteuttaa tehtäväänsä ensisijaisesti asettamalla Web-standardeja ja ohjeita joiden tarkoituksena on varmistaa Webin pitkäjänteinen kasvu. Konsortion jäseninä on yli 440 organisaatiota (ks. Members). W3C:n toiminnoista vastaavat yhdessä MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (MIT CSAIL) USA:ssa, European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) Ranskassa ja Keio University Japanissa. W3C:llä on myös aluetoimistoja ympäri maailmaa (ks. Offices worldwide). Saadaksesi lisätietoja World Wide Web Consortiumista, katso http://www.w3.org/