W3C

XML on kymmenvuotias!

Yhteisö kutsuttu juhlimaan XML:ää kaikkialla

Yhteystiedot Amerikka, Australia --
Ian Jacobs, <ij@w3.org>, +1.718.260.9447 tai +1.617.253.2613
Yhteystiedot Eurooppa, Afrikka ja Lähi-Itä --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Yhteystiedot, Aasia --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

(Tiedote on saatavilla myös englanniksi. Ks. myös julkilausumia sekä lehdistötiedotteita eri kielillä.)


http://www.w3.org/ -- 12 helmikuuta 2008 -- Kymmenennen vuosipäivän merkkinä (ks. ten year anniversary) Extensible Markup Language (XML) 1.0 -tekniikan julkaisemisesta W3C-suosituksena, World Wide Web Consortium suunnittelee vuoden 2008 kuluessa tunnustavansa ja kiittävänsä erilaisten aktiviteettien ja tapahtumien merkeissä XML:lle omistautuneita yhteisöjä ja yksilöitä, mukaan lukien henkilöitä jotka ovat osallistuneet W3C:n XML-työryhmiin ja postituslistoille, SGML-yhteisöä ja xml-dev-yhteisöä. XML on yksinkertainen, avoin ja joustava formaatti jota käytetään kaikenlaisen datan siirrossa Webissä ja sen ulkopuolella. XML:n menestys on vahva merkki siitä kuinka omistautuneet yksilöt voivat W3C:n prosessin kautta aktivoida suuren yhteisön, tuottaen teollisuutta muuttavia tuloksia.

W3C XML on kaikkialla

"Ei yksinkertaisesti ole tietokonetta maailmassa, pöytäkonetta, kämmentietokonetta tai palvelinta, joka ei joskus käsittelisi XML:ää", sanoo Tim Bray (Sun Microsystems). "Tämä on hyvä asia koska se osoittaa kuinka informaatioita voidaan paketoida ja lähettää tavoilla jotka ovat riippumattomia osallisina olevista tietokoneista ja ohjelmistoista. XML ei tule olemaan viimeinen neutraali informaatiota paketoiva systeemi. Mutta ensimmäisenä lajissaan se on pärjännyt erittäin hyvin."

Todellakin, on hankalaa selvitä päivästä ilman että tulisi käyttäneeksi teknologiaa joka perustuu jollain tavoin XML:ään. Kun tankkaat autosi, XML:ää usein virtaa pumpusta asemalle. Kun muutat digitaalisen kamerasi asetuksia, jotkut mallit hoitavat tämän XML-pohjaisten graafisten kontrollien avulla. Kun kytket kameran tietokoneeseesi, kamera ja käyttöjärjestelmä kommunikoivat XML:n välityksellä. Kun lataat digitaalista musiikkia, ohjelmisto jota käytät tiedon organisoinnissa todennäköisesti tallettaa kappaleiden tiedot XML-muodossa. Ja kun tutkit Mars-planeettaa, matkaa XML mukanasi (ks. juttu story about open source on Mars).

W3C XML yhteisön ponnistus

W3C haluaa erikseen onnitella standardin kehittäneen XML-työryhmän jäseniä (ks. participants of the XML Working Group): Jon Bosak, Paula Angerstein, Tim Bray (editori), James Clark, Dan Connolly, Steve DeRose, Dave Hollander, Eliot Kimber, Tom Magliery, Eve Maler, Murray Maloney, Makoto Murata, Joel Nava, Conleth O'Connell, Jean Paoli (editori), Peter Sharpe, C. M. Sperberg-McQueen (editori) ja John Tigue.

"XML:n kymmenes vuosipäivä on hyvä hetki arvioida syitä sen kehittämiseen", sanoo Jon Bosak, Sun Microsystemsin arvostettu insinööri joka organisoi ja johti XML 1.0 -suosituksen tuottanutta W3C:n työryhmää. "XML ja siihen liittyvät standardit ovat johtaneet niin lukuisiin teknisiin hyötyihin vuosien kuluessa että on helppo kadottaa tuntuma niihin vaikuttimiin jotka motivoivat teollisuutta perustamaan tulevaisuuden Web-kehitystyön kansainvälisen standardin statuksen omaavan SGML:n (ISO 8879:1986) profiilin varaan. Kaiken teknisen työn taustalla oli käyttäjien ja toimittajien välinen taistelu datan omistuksesta. Sun Microsystems sponsoroi XML:n kehitystä Web-datan standardiksi koska tiesimme että vaihtoehtona olisi ollut suljettu, yhteensopimaton formaatti. Tänään juhlimme avointen standardien menestystä siinä että ne estävät toimittajia sulkemasta pääsyä Web-dataan. Taistelu ei suinkaan ole ohi, mutta olen ylpeä että Sun pystyi tukemaan kehitystä joka saattaa jonakin päivänä tehdä toimittajariippumattomasta datasta todellisuutta."

XML on yhteensopiva standardi joka tukee kansainvälistämistä, laajennettavuutta, yhdistelyä ja säilyvyyttä (koska formaatti on avoin ja sen lukeminen onnistuu myös ihmisiltä); (ks. lisää tietoja XML:stä: XML-based data formats). XML:ää tukee monipuolinen työkalupakki siihen liittyviä standardeja, mm. XSLT (XML-sisällön muuntamiseen), XQuery (kyselyihin XML-tietokannoista), Document Object Model (pääsy dokumentin tietoihin ohjelmointirajapinnan läpi), XML Schema sekä XML Signature and Encryption. XML:n laajennettavuus on tehnyt siitä luonnollisen valinnan sekä dokumenttiformaattien (kuten SVG tai VoiceXML) että palveluiden (sekä SOAP- että HTTP-perustaiset) määrittämiseen.

W3C jatkaa satsaamista XML:ään

W3C on sijoittanut XML-ylläpitoon siitä lähtien kun se ensi kerran julkaistiin. Teknisen spesifikaation ylläpito saattaa olla kiittämätön tehtävä mutta XML Core -työryhmä on työskennellyt varmistaakseen että yhteisön bugiraportit ovat johtaneet spesifikaation korjauksiin. Todellakin, 5. helmikuuta työryhmä julkaisi spesifikaation Fifth Edition of XML 1.0 alustavana suositusehdotuksena, kutsuen näin yhteisöä katselmoimaan viimeisimmät muutokset. W3C haluaa myös käyttää tämän tilaisuuden kiittääkseen W3C Core -työryhmää (ks. XML Core Working Group) ja erityisesti sen puheenjohtajia Paul Grosso ja Norm Walsh heidän omistautuneisuudestaan.

Liity mukaan W3C XML10 -juhlintaan

10-vuotisjuhlinnan osana (ks. W3C XML10 Celebration), W3C aikoo järjestää videohaastatteluja XML-yhteisöstä ja välittää XML10-herkkuja XML-aiheisissa tapahtumissa vuoden 2008 aikana. W3C on näiden projektien tukemiseksi kutsunut W3C-jäseniä ryhtymään XML10-sponsoreiksi. W3C haluaa kiittää FLWOR Foundationia heidän XML10:lle tarjoamastaan anteliaasta tuesta.

Ole hyvä ja kerro meille omista blogimerkinnöistäsi, videoistasi, artikkeleistasi, XML-kehitysfaktoistasi ja muista ajatuksistasi XML:ään liittyen, palvelun XML10 Greeting Card avulla. Lähetetyn tervehdykset (ks. Submitted greetings) ovat julkisia.

Tietoja World Wide Web Consortiumista (W3C)

World Wide Web Consortium (W3C) on kansainvälinen konsortio jossa jäsenorganisaatiot, kiinteä henkilöstä ja W3C-yhteisö työskentelevät yhdessä kehittäen Web-standardeja. W3C toteuttaa tehtäväänsä ensisijaisesti asettamalla Web-standardeja ja ohjeita joiden tarkoituksena on varmistaa Webin pitkäjänteinen kasvu. Konsortion jäseninä on yli 400 organisaatiota (ks. Members). W3C:n toiminnoista vastaavat yhdessä MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (MIT CSAIL) USA:ssa, European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) Ranskassa ja Keio University Japanissa. W3C:llä on myös aluetoimistoja ympäri maailmaa (ks. Offices worldwide). Saadaksesi lisätietoja World Wide Web Consortiumista, katso http://www.w3.org/