W3C

W3C juhlii 10-vuotispäiväänsä

Tapahtuma tuo yhteen tekniset johtajat ja valovoimaiset tähdet peilaamaan menneisyyttä ja inspiroimaan tulevaisuutta

Amerikka ja Austaria --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884
Eurooppa, Afrikka ja Lähi-Itä --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Aasia --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170
(lehdistötiedote on saatavilla myös englanniksi)

http://www.w3.org/ -- 30 marraskuuta 2004 -- World Wide Web Consortium (W3C) juhlistaa 10-vuotispäiväänsä päivän mittaisessa symposiossa 1. joulukuuta Fairmont Copley -hotellissa Bostonissa. W3C10 tuo yhteen Webin ja Internetin teknisiä johtajia ympäri maailmaa sekä muistelemaan W3C:n alkua sekä tarkastelemaan Webin tulevaisuutta ja W3C:n roolia siinä.

Web on 15, W3C on 10

Maaliskuussa 1989 työskennellessään CERNissä, Tim Berners-Lee kirjoitti luonnoksen josta tulisi WWW:n perusta. Esimiehensä suostumuksella (edesmennyt Mike Sendall) ja työtoveriensa tuella (mm. Robert Cailliau) Berners-Leen keksintö kasvoi yhdestä palvelimesta CERNissä (1990) nykypäivän miljooniin palvelimiin.

Jo noina aikoina Berners-Lee näki Webin tarjoaman potentiaalin. Sitä ennustivat ehdotetun Web-teknologian ydinominaisuudet: avoimuus teknologioiden suhteen ja sovitut standardit ja protokollat. CERN suostui julkaisemaan Timin koodin ilmaiseksi, mutta kuka varmistaisi että kaikille käyttäjille sopivan Webin standardeja ja protokolleja kehitettäisiin yhtenäiseltä pohjalta? Vaihtoehtona oli Webin pirstaloituminen aikaa myöden.

Lokakuussa 1994, Berners-Lee, edesmenneen Michael Dertouzosin (MIT Laboratory for Computer Science) avulla , perusti World Wide Web Consortiumin (W3C). Konsortion varhaisin kirjattu missio oli "ohjata Webin kehittymistä täyteen mittaansa" ("Lead the Web to Its Full Potential", suom.huom.) W3C on tehnyt näin ainakin kahdessa eri mielessä. Ensinnäkin, W3C on kehittänyt teknisiä suosituksia jotka tunnistetaan Web-standardeina. Esimerkkejä tästä ovat Hypertext Markup Language (HTML), Cascading Style Sheets (CSS) ja Extensible Markup Language (XML). XML on luonut perustan uusille grafiikan ja multimedian tekstiformaateille (SVG ja SMIL) sekä tuonut sovelluksia mobiililaitteisiin, kuten VoiceXML 2 ja XHTML Basic. Standardien tekstiformaattien ohella, W3C toimii Semanttisen Webin kehitystyön keskuksena. Toinen tapa jolla W3C on vaikuttanut Webiin on tapahtunut käytäntöjen ja pelisääntöjen kautta. Ne rohkaisevat Web-teknologioiden soveltamiseen laajimmassa mahdollisessa mitassa. Tähän työhön liittyvät W3C:n Webin saavutettavuusaloite, kansainvälistäminen ja W3C:n patenttikäytäntö.

"W3C10" ohjelma katsoo menneeseen ja tulevaan

Juhlistaakseen 10-vuotispäiväänsä, W3C järjestää päivän mittaisen symposion 1. joulukuuta jäsenilleen ja kutsuvieraille. Tilaisuus heijastaa Webin vaikutusta, W3C:n keskeistä rooli sen kasvussa sekä Webin riskejä ja mahdollisuuksia W3C:n seuraavan vuosikymmenen aikana.

"Tämä tärkeä juhla tarjoaa mahdollisuuden tunnustaa Webin vaikutus ja W3C:n ohjaava rooli", sanoi W3C:n johtaja, Tim Berners-Lee. "Toivon että se myös inspiroi jopa vieläkin enemmän yhteistyötä, luovuutta ja ymmärrystä kautta maailman."

Tapahtuman isäntänä toimii Ethernetin keksijä ja Internet-pioneeri Bob Metcalfe. Värikäs ohjelma käsittää yhtäläisesti nykyisen arviointia ja visiointia. Sessiot käsittelevät Webin aamunkoittoa ja W3C:n syntyä, kaupallisten ja sosiaalisten vaikutusten arvioinnin kautta. Toiset tarkastelevat Webin ja Web-standardien vaikutusta, katse suunnattuna kohti tulevaisuutta ja jännitteitä jotka saattavat tarvita selvittämistä.

"W3C10 on juhla joka tuo yhteen ne ihmiset jotka ovat alan pioneereja, standardoivat, kehittävät ja hyötyvät Web-teknologioista", kertoi W3C:n toiminnanjohtaja Steve Bratt. "Jaamme kertomuksia W3C:n menneisyydestä ja unelmia Web-teknologioiden tulevaisuudesta, tehden päivästä todella mielenkiintoisen".

W3C10:n sponsorointi on kansainvälistä ja monipuolista

W3C10 nauttii anteliaasta sponsoroinnista niin jäsenten kuin ulkopuolisten organisaatioidenkin taholta. Sponsoreja (platina) ovat mm. MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL), HP ja Microsoft Corporation; (kulta) Adobe Systems, Amadeus e-Travel, BEA Systems, Google, IBM, ILOG, ja INRIA; (hopea) Billiotek srl, CERN, Digital Enterprise Research Institute (DERI), IONA Technologies, Inc., Intervoice, Inc., Nokia, Sogei ja Uncover the Net.

Tietoja World Wide Web Consortiumista (W3C)

W3C perustettiin ohjaamaan Webin kehittymistä täyteen mittaansa. Se kehittää yhteisiä sopimuksia jotka edistävät Webin kehitystä ja varmistavat sen eri osien yhteensopivuuden. W3C on kansainvälinen liikeyritysten ja organisaatioiden muodostama yhteistyökonsortio jonka toiminnasta vastaavat MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory Yhdysvalloissa, European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) Ranskassa ja Keio University Japanissa. W3C tarjoaa mm. seuraavia palveluja: sovelluskehittäjille ja loppukäyttäjille tarkoitettu World Wide Web -tietopankki, standardien esittelemiseksi ja niiden käytön edistämiseksi tarkoitettuja koodien referenssitoteutuksia sekä useita erilaisia uuden teknologian esittelyyn kehitettyjä prototyyppi- ja esimerkkisovelluksia. Nykyään W3C:n jäseninä on yli 350 organisaatioita. Saadaksesi lisätietoja World Wide Web Consortiumista, katso http://www.w3.org/